Haber

Üniversitelerde açık artırmayla dersler satılıyor! Fiyatlar 2-5 bin TL arasında değişiyor

Türkiye’den Mahmut Özay’ın haberine göre, üniversitelerde bahar dönemi ders kayıtları başlarken, öğrenciler arasında ‘satılık seçmeli ders’ pazarı da faaliyete geçti. Üniversitelerde öğrencilerin alması gereken zorunlu derslerin yanı sıra kredilerini doldurabilecekleri alternatif seçmeli dersler de bulunmaktadır. Ancak bunları seçmek o kadar kolay değil. Alıcı çok olduğu için talep de çok oluyor.

Sistem açıldığında en hızlı olan dersi alır. Gerçek pazarlık daha sonra başlıyor. Öğrencinin seçtiği dersler danışmanının onayına gönderilmeden bir süreliğine askıda kalabilir.

Öğrencilere ‘toplama-çıkarma’ kolaylığı sağlanır. Burası tam olarak Aralık ayında ticaretin başladığı yerdir. Kimin hangi dersi alacağı kulaktan kulağa yayıldıkça, kredisini artırmayı bekleyen veya tek dersten mezun olmayı bekleyen öğrenciler ile ilgili seçmeli dersi seçenler arasında bir bağlantı başlıyor. Bu konuşma bazen kurulan WhatsApp grubunda, bazen de yüz yüze yapılmaktadır.

Seçilen dersi arkadaştan almak için fiyatlar derse göre 2 bin ile 5 bin TL arasında değişiyor. Hatta konuştuğumuz bazı öğrenciler, birden fazla öğrencinin kursa başvurması durumunda açık artırma yapıldığını bile ifade etti. Taraflar arasında anlaşmaya varıldığında harekete geçilir. Partiler ders seçme sisteminde kimsenin bulunmadığı gece yarısı saatlerinde aktiftir. İhtiyacı olmadığı halde seçmeli dersi seçen öğrenci ‘kaldır’ butonuna basarken, kabul eden diğer kişi ‘ekle’ butonuna basar. Süreç sona yaklaşıyor.

YAPTIRIMLAR UYGULANACAK

Üniversiteler de bu durumu yansıtıyor… İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Makine Mühendisliği Fakültesi bir duyuru yayınladı. Ders ticaretine yaptırım uygulanacağı belirtilen duyuruda şu uyarı yapıldı: Bölümümüzde (özellikle bazı derslerle ilgili) kontenjanın artırılması konusunda pahalı öğrencilerden yoğun bir talep var.

Ama kontenjanları ne kadar artırsak da öğrenci kayıt yapamıyor. Bunun nedeni ise bazı öğrencilerin ders alıp (çalışmamalarına rağmen) devam etmeleridir. Öğrencilerin daha sonra bu dersleri para karşılığında kontenjan bulamayan öğrencilere sattıkları belirlendi.

Bu öğrencilerin kimlikleri, yaptıkları işlemlere göre belirlenmeye başlanmış olup, haklarında gerekli soruşturma başlatılacaktır. Para karşılığı ders almamanızı ve bunu teklif edenleri bölüm başkanlığına bildirmenizi rica ederiz. Bu nedenle makul derslerde kontenjan artırımı yapılmayacaktır.
 

KAYNAK: Türkiye

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu