Haber

Bakan Yanık: “Bu millet düştüğü yerden koşmaya başlayacak”

Osmaniye deprem bölgesinde bir grupla temas kuran ve saha çalışmalarını yerinde inceleyen Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, milletin düştüğü yerden kalkıp koşmaya başlayacağını söyledi.

Osmaniye’de, kentte yürüttüğü programlar çerçevesinde, Osmaniye Afet Koordinasyon Merkezi’nde ilgililerle toplantıya gelen Bakan Derya Yanık, beraberinde Vali Erdinç Yılmaz ve amir olarak atanan Niğde Valisi Mustafa Koç’a eşlik etti. İl koordinatörü, kentteki faaliyetler hakkında bilgi aldı ve saha çalışmalarını yerinde inceledi.

Yanık, ASYA Center’da yaptığı açıklamada, birlik beraberlik vurgusu yaparak çocuklar üzerinden siyasete de tepki gösterdi.

“İnşallah 85 milyon, bu yarayı birlikte saracağız”

Bakan Derya Yanık, Osmaniye’de yaptığı açıklamada, 996 kişinin hayatını kaybettiğini kaydederek, “Osmaniye Devlet Hastanemizde bazı yaralı vatandaşları ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerimizi ilettik. Osmaniye’de 996 canımızı kaybettik. çok zorlu bir süreçten geçiyoruz.Aslında her biri kendi içinde çok çetin bir süreçtir.Fakat bizim milletimiz asil bir millettir.Milletimiz büyük bir millettir.Şerefli bir millettir.Birçoklarını atlatmıştır. 85 milyon insanın fikri, zikiri, kılığı, mezhebinden bağımsız olarak bu ülkenin birer vatandaşı olarak birbirimize dostluk ve kardeşlik göstereceğiz. “Millet el eledir” işte budur” dedi.

“1 yılda konutlar teslim edilecek”

Bu süreçte tüm bakanlıkların büyük bir iş birliği ve dayanışma ile sahada çalıştığını kaydeden Yanık, “Bu millet düştüğü yerden koşmaya başlıyor arkadaşlar. Yeniden koşmaya başlayacağız, biraz sabretmemiz gerekiyor. barınak tamamlanacak.Bunun dışında vatandaşlarımızın barınma ihtiyaçlarını hızlı bir şekilde karşılayabilmek için başta Osmaniye olmak üzere konteyner kentleri çadır kentler ve ardından konteyner kentlerle birlikte konuşlandırmaya başladık.Lojistik depomuz Bakanlığımızın deposudur. Diğer tüm sarf malzemelerinden giyime, diğer ayakkabıdan besin öğelerine, çocuk ihtiyaçlarından kadınların muhtaçlıklarına kadar her konuda destek vererek vatandaşlarımıza hizmet vermeye devam ediyoruz.”

“84 adet benzeri bağış depomuz var”

Psikososyal destek faaliyetleri kapsamında deprem bölgesi ve deprem bölgesi dışındaki iller başta olmak üzere özellikle depremzede vatandaşlarımızın nakil noktası olarak kullandığı illerde saha çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Bakan Yanık, “Yaptık. Deprem bölgesinde 4.371 çalışanımızla psikososyal destek görüşmesi ve yaklaşık 935 bin psikososyal destek görüşmesi gerçekleştirdik.“Yaklaşık 450 bin psikososyal güçlendirme görüşmesi gerçekleştirdik. 8241 çalışanımızla ortalama 1 milyon 390 bine yakın görüşme gerçekleştirdik.”

Bakanlık bünyesinde yapılan yardımlara da değinen Yanık, “Ayni yardımlar, bire bir bağış depolarının idaresi, organizasyonu ve yardımların ulaştırılması çerçevesinde 4 bin 284 ASYA çalışanıyla sahadayız. 607 ASYA aracı.Ayrıca 445 helikopter ve 42 uçak olmak üzere toplam 487 uçak ile hava seferlerinde faaliyet gösteriyoruz.Ayrıca içinde bulunduğumuz bu depo dahil deprem bölgesi genelinde 68 adet birebir bağış depomuz bulunuyor. Bunun dışında ağırlıklı olarak yurt dışından gelen bağışları bölgeye göndermeden Edirne, İstanbul, Tekirdağ’da gümrük kapılarına yakın yerlerde depolayıp ayrıştırıyoruz. Bugün itibariyle toplam 84 bağış depomuz var.”

“Bugün itibariyle 203 sosyal marketimiz var”

Felaketin ilk gününden bu yana 17 bin 530 TIR’ın birebir yardım indirildiğini kaydeden Yanık, “Bu sadece Bakanlığımızın işi. Onun dışında tüm hizmetimizi vatandaşlarımıza ulaştırmaya çalışıyoruz. AFAD’ın kendi barınak depoları ve diğer kurumlar tarafından kurulan antrepolar ile birlikte, gelen bağışları yerleştirdikten sonra bu bire bir bağışların vatandaşlara ulaştırılabilmesi için özellikle çadırkent ve konteyner kentlerde sosyal marketler kurduk. hızla.Bugün itibari ile 203 sosyal marketimiz var.Belki bazı vatandaşlarımız sosyal marketlere ulaşamayabilir.Yaşlanırlar,engelliler,küçük bebekler olurlar.Belki biraz daha kırsalda yaşarlar ki bu bu vatandaşlarımız için 10 adet seyyar sosyal market oluşturduk.Bugüne kadar 2 milyon 950 bin battaniye, 800 bin yatak ve yorgan, 307 bin elektrikli ısıtıcı, 2 milyon gıda kolisi.62 ilde yaklaşık 57 milyon eser dağıttık. Benzer ürünler. Bire bir yardımların dışında bakanlık olarak deprem bölgemize yaptığımız nakdi yardımlar da var. Deprem sonrası 10 il ve 2 ilçeye 271 milyon TL nakdi yardım gönderdik. Gönderdiğimiz dönemsel paylar ve ek dönemsel paylarla birlikte afetler kapsamında vakıflarımıza toplam 1 milyar 222 milyon lira aktardık” dedi.

Deprem bölgesindeki 533 yaşlı ve bin 133 engelliyi kuruluşlarından tahliye ettiklerini kaydeden Yanık, “Başka bölgelere yerleştirdikten sonra çadır ve konteyner kentlerden, yurtlardan ve otellerden 249 yaşlı ve 848 engelli vatandaşımızı yerleştirdik. tespit ettiğimiz kurumsal bakıma muhtaç vatandaşları farklı illerdeki kurumlarımıza yönlendirerek, “İşyerlerimizi hızla boşalttık. Şu anda deprem bölgesindeki çadırkent ve konteyner kentlerde kadınlar için ihtiyaç maddelerinin bulunduğu sosyal market çadırları, çocuklar için ihtiyaç maddelerinin bulunduğu sosyal market çadırları kurduk.”

78 çocuğun kimliğini belirleme çalışmaları sürüyor

Deprem bölgesindeki çocuklarla ilgili açıklama yapan Bakan Derya Yanık, “Deprem bölgesindeki çocuk derneklerimizi de çok hızlı bir şekilde tahliye ettik. Daha sonra bir kısmını bulundukları yere, bir kısmını da çeşitli illere yerleştirdik. Allaha şükür ne kadın derneklerimizde ne engellilerde yaşlı ve çocuk derneklerimizde herhangi bir yaralanma yada can kaybı yaşamadık.Bazı hasarlar var.Ancak hızlı bir şekilde onaracağız ama bir kayıp vakası var. önemli olan hayat yaralanma değil bu dönemin en büyük tesellisi oldu bizim için bugün prestijiyle 1915 refakatsiz çocuğumuz sistemimize kayıtlı 1649 çocuğumuz ailelerine teslim ettik 174 çocuğumuz var Şu anda hastanede takipte olan ve kuruma aldığımızda 92 çocuğumuz var.1915 c arasında kimliği bilinen 1837 ve kimliği bilinmeyen 78 çocuğumuz var. Çocuklar, İçişleri Bakanlığımızın tespit edilmesi gerekiyor. Sağlık Bakanlığı ile birlikte çalışıyoruz. Bunların dışında hastanelerde ve diğer birimlerde tespit ettiğimiz 318 çocuğumuzun yaşamını yitirdiği öğrenildi. DNA eşlemesini sağlamaya çalıştığımız şu anda yoğun bakımda tedavi gören çocuklar var, tedavisi devam eden çocuklar var ve bahsettiğim gibi diğer kurum ve kuruluşlarla birlikte gerekli hizmetlerimizi kesintisiz olarak yerine getiriyoruz. . Anne babasını kaybetmiş refakatsiz çocuklarımızı veya aileleriyle birlikte olmanın ağır travmasını yaşayan çocuklarımızı milletimizin emaneti olarak gördüğümüzü bir kez daha belirtmek isterim. Bizler bakanlık olarak gerek fiziki şartların gerekse manevi kuralların duygusal ihtiyaçlarının karşılanması için her türlü çalışmayı en üst düzeyde hassasiyetle yaptık, bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz. Çocuklarımızın rastgele bir ihmalini, hiçbir niyetini kabul etmemiz veya görmezden gelmemiz mümkün değil. Doğrusunu isterseniz bu merkezde çocuklar üzerinden başlatılan tartışmaları kabul ediyoruz. Bunu çocuklara yönelik bir niyet olarak görüyoruz. Böylesine zorlu bir süreçte birliğe gerçekten ihtiyaç duyduğumuz bir dönemde her türlü katkıya açığız, her türlü teklife açığız ama suiistimal politikası yürütülmemesi gerektiğini Osmaniye’de bir kez daha belirtmek isterim. çocuklar yüzünden.” – ADANA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu