Ekonomi

“Geçen yıl 270 milyar lira elektrik ve doğalgaz tüketimi devlet tarafından karşılandı.”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 2019 yılından bu yana toplam 18,2 milyar lira elektrik tüketimi desteği verildiğini belirterek, “Vatandaşlarımızın 2022 yılındaki elektrik ve doğalgaz tüketiminin 270 milyar lirası devletimiz tarafından karşılandı.” ” söz konusu.

Bakanlığının 2024 yılı bütçesini TBMM Plan ve Bütçe Kurulu’nda sunan Bayraktar, yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılan yatırımların ülkenin artan elektrik ihtiyacının sorunsuz karşılanması ve karbon emisyon hedeflerine ulaşılması için tek başına yeterli olmadığını belirtti.

Sıfır karbon emisyonuyla elektrik üreten nükleer santrallerin, elektrik üretiminde sabit ve sağlam bir baz yük kapasitesi sağlaması, güç arzı istikrarı ve kesintisiz elektrik arzını desteklemesi açısından değerli olduğunu vurgulayan Bayraktar, ülkede 412 nükleer reaktörün faaliyette olduğunu söyledi. Dünyanın 32 ülkesinde, 17 ülkede inşaatı devam eden 58 nükleer reaktör var. 1 adet reaktör bulunduğunu belirtti.

Akkuyu Nükleer Santral Projesi ile nükleer enerji alanında önemli ilerlemeler kaydedildiğine dikkat çeken Bayraktar, şöyle devam etti:

“Şu anda 4 reaktörün inşaatına aynı anda tüm uluslararası güvenlik standartlarına uygun şekilde devam ediyoruz. 27 Nisan 2023’te ilk yakıt çubuklarını sahaya getirerek Akkuyu Projemize 2020 yılında nükleer tesis statüsü kazandırdık. Öte yandan Akkuyu bölgesinde şu anda 30 bine yakın kişi istihdam edilmekte olup, devreye alındığında toplam 4 bin kişiye istihdam sağlanacak.Ayrıca tüm ünitelerin devreye alınmasıyla Akkuyu Nükleer Santrali’nin tamamı hizmete girecek. Ülkemizin yıllık elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 10’unu karşılayacak ve yıllık 7 milyar metreküp doğalgaz ithalatını ve 35 milyon ton karbon salınımını engelleyecek.”Sinop ve Trakya nükleer santral projeleriyle ilgili teknoloji ülkeleriyle görüşmelerimiz devam ediyor. üzerinde çalışmak.”

“Enerji verimliliğini artıran yatırımlarla yıllık 816 milyon lira tasarruf sağlandı”

Enerji verimliliğinin en temiz ve en ucuz enerji kaynağı olduğunu belirten Bayraktar, “Ulusal Enerji Programı” kapsamında 2017-2022 döneminde enerji verimliliğine yapılan toplam 7,5 milyar dolarlık yatırım sayesinde kümülatif 18,7 milyon TEP enerji tasarrufu elde edildiğini söyledi. 2017 yılından bu yana uygulanan Güç Verimliliği Eylem Planı’nı anlattı.

Bayraktar, bu çalışmalar sonucunda 59 milyon ton sera gazı emisyonunu önleyen, 39 bin 500 ilave istihdam sağlayan bir sektör oluştuğunu belirterek, şöyle konuştu:

“Ayrıca 2000 yılından bu yana güç yoğunluğumuzda yüzde 27 oranında azalma sağladık. Enerji verimliliğinde rekor yıl olarak nitelendirdiğimiz 2021’de yüzde 2,7 ile dünyada güç yoğunluğunu en fazla artıran ikinci ülke olduk. Uluslararası Enerji Ajansı’nın bilgilerine göre, diğer taraftan elektrik verimliliğini artırmayı hedefliyoruz ve özel sektörün mali yükünün azaltılmasına yönelik verimlilik artırıcı projeler kapsamında 126 milyon liralık yatırımlara destek sağladık. Şu ana kadar 500 milyon lira yapıldı. Bu yatırımlar sonucunda yıllık 816 milyon lira tasarruf sağladık. Kamu kaynaklarının verimli kullanılması ve elektrik maliyetlerinin düşürülmesi amacıyla Sn. Sayın Cumhurbaşkanımızın imzasıyla kamu binalarında enerji tasarrufu hedefini 2030 yılına kadar yüzde 15’ten minimum yüzde 30’a çıkardık.”

18,2 milyar lira elektrik tüketimi desteği sağlandı

Bayraktar, rekabetçi, öngörülebilir, şeffaf ve mali açıdan güçlü bir enerji piyasası yaratmanın ve piyasa oyuncularının ticari işlem yapabileceği piyasa araçlarının çeşitlendirilmesinin önemine dikkat çekti.

Salgın sonrası elektrik talebindeki artışa rağmen küresel arz yetersizliği, uluslararası krizler ve yatırım eksikliği nedeniyle elektrik fiyatlarının hızla arttığını hatırlatan Bayraktar, vatandaşların elektrik piyasasındaki maksimum uzlaşma fiyatı uygulamasının geliştirildiğini söyledi. Bu fiyat artışlarından minimum düzeyde etkilendik.

Bayraktar, Cumhurbaşkanının, Sakarya Gaz Sahasında üretilen gazın nisan ayında araziye ulaşmasından sonra ilk aydaki konut, ibadethane ve cemevi abonelerinin tüketiminin tamamı ve karşılık gelen tüketim için ücret alınmayacağı kararını hatırlattı. Sonraki aylarda ayda 25 metreküp’e çıkarak bir yıl boyunca şöyle devam etti:

“Bu kapsamda 6,4 milyar metreküp doğalgazı vatandaşlarımıza ücretsiz sunuyoruz. Öte yandan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi kapsamında ihtiyaç sahibi hanelere elektrik tüketim desteği sağlanması kapsamında eşdeğerine kadar destek sağlıyoruz. Hanedeki kişi sayısına bağlı olarak ayda 150 kilowatt saate kadar elektrik tüketimi desteği sağlıyoruz. Bu kapsamda 2019 yılından bugüne ayda 150 kilovat saate kadar destek sağlıyoruz. 18,2 fiyatına elektrik tüketim desteği verdik. milyar lira. Ayrıca 2022 yılında 1,9 milyon aileye 1,7 milyon ton kömür desteği sağladık. 2023 yılında da ısınma amaçlı kömür desteği vermeye devam ediyoruz. Kömür takviyesi alan haneler isterlerse doğalgaz olarak da alabilecekler.” kullanmalarını sağlayacak düzenleme kapsamında 2022 yılı itibarıyla 634,3 milyon lira doğalgaz tüketim desteği verdik. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının sağladığı bu desteklerin dışında 270 milyar lira elektrik ve doğalgaz tüketimine destek verdik. Vatandaşlarımızın 2022 yılındaki doğalgaz tüketimi devletimiz tarafından karşılandı.”

Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenenlerin enerji faturalarında sağlanan kolaylıklara değinen Bayraktar, bu kapsamda depremde evleri ve/veya işyerleri yıkılan vatandaşların ödenmeyen tüm doğalgaz ve elektrik faturalarının kesileceğini ifade etti. Acilen yıkılması gereken, orta ve ağır hasarlı olanlar silindi.

Bayraktar sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ayrıca Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Malatya illeri ile Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde depremden zarar görmeyen yüksek tüketimli sanayi ve ticari aboneler hariç elektrik ve doğalgaz faturalarının tahakkuk ve tahsilatlarını da erteledik. Erteleme süresinden sonra kesilen faturalar Faiz uygulamadan 6 eşit taksite bölerek ödeme kolaylığı sağladık.

Ayrıca depremin ardından en kısa sürede elektrik ve doğal gaz altyapılarını yeniden faaliyete geçirdik. Bölgedeki şehirlerimizin yeniden imarı kapsamında enerji altyapılarının acilen kurulması için büyük çaba harcıyoruz. “Vatandaşlarımızın yeni yerleşim yerlerinde iktidar konusunda sorun yaşamamasını sağlayacağız.”

habervarto.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu