Ekonomi

Türkiye’de 2023’te 111 Bin 576 Esnaf Kepenk Kapattı

KERİM UĞUR

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu’nun (TESK) bilgisine göre; Türkiye’de 2023 yılında 111 bin 576 esnaf kapısını kapattı. Bu rakam İzmir genelinde 7 bin 345 olarak açıklandı. Esnafın yaşadığı sorunları ve rakamları değerlendiren Tarihi Kemeraltı Derneği Başkanı Semih Girgin, yeni yıla umutla başladıklarını ancak 2024 yılının esnafa çok büyük yükler getireceğini söyledi.

Ekonomik krizden en çok etkilenen kesim olan esnaf, kepenklerini birer birer kapatıyor. Esnafın yaşadığı sıkıntıları ANKA Haber Ajansı’na anlatan Tarihi Kemeraltı Derneği Başkanı Semih Girgin, “Hatırlarsınız bir pandemi yaşadık. Ondan önce de çarşılarımızda zaten savaş ekonomisi vardı, bu da böyle oldu” dedi. Esnafı ağır vurduk. Hiç beklemediğimiz bir pandemi rüzgarıyla biz de bir buçuk yılı kaybettik. Pandemi sonrası toparlanma Süreci çok iyi atlattığımızı söyleyemeyiz. Kemeraltı esnafı adına konuşayım. Esnaf ister istemez pandemi yaralarını, pandemideki durgunluklarını, borçlarını erteleyerek yeni bir döneme başladı.Pandemi döneminde vakıf kiralarını faiziyle ödedik, borçlarımızı ödedik, hiçbir konuda temerrüde düşmedik.Elbette sorunlar da vardı. Devletin bunu benimsediğini ancak şunları söyledi: “Bu noktada hâlâ salgının yükünü üzerimizden atamadık” dedi.

“VAKIFLAR ÇOK YÜKSEK KİRALARLA ESNAFIN karşısına çıktı”

Pandemi sonrası 2023 yılının istedikleri gibi geçmediğini belirten Başkan Girgin, “2024 yeni bir yıl. Hep umutla başladığımız bir yıl ama artık kontrolümüz dışında artışlar, maliyetlerdeki artışlar” dedi. Gelirlerin azalması, insanların cebindeki paranın artmaması, taban esnafına fayda sağlayacak bir girişin olmayışı şu anki durumumuzdur.” en büyük sorunumuzdur. Ancak artık kepenklerini kapatan esnafımızı da kaybettik elbette. Bu kaçınılmazdır. Buradaki sorunumuz maliyetlerin çok yüksek olması, maalesef vakıflar bu dönemde esnafımıza çok yüksek kiralar veriyor, indirimler çok düşük, özel mülk sahipleri ister istemez kendi mülklerindeki evlerini kaybediyor. Şu anda sıkıştığımız en büyük nokta onların kira talepleri. 2024 yılının üzerimize yükü çok fazla. Çünkü geçmişten daha ağır bir enkaz aldık. Bitiremedik. Rahatlayamadık. Yazın yurt dışından gelen turistlere bir şekilde imkan sağlıyoruz ama kışın bu yük inanılmaz derecede üzerimize düşüyor. Şu anda bunun altında ezildiğimizi hissediyoruz dedi.

“ESNAF İSTATİSTİKTİR AMA ESNAFIN KORUNMASI GEREKİYOR”

Başkan Girgin, esnafın taleplerini şu sözlerle dile getirdi:

“Talep olarak istediğiniz şey aslında çok fazla değil. Biz devletçiyiz. Esnaf her zaman devletçidir. Hükümetler bir şekilde esnafı rahatlatır. Mesela en büyük fikirlerimizden biri stopajdır. Stopajın getirdiği yükten kurtulmak istiyoruz. Vergi.Tabi ki esnafımız burada çalışanlarımızı sigortalatmak zorunda.Devletin bu konuyla ilgili sorununu çözmesi gerekiyor.Bu oranlar inanılmaz yüksek.Vergi dilimleri çok yüksek.Bu konu bizim de içinde bulunduğumuz bir durum.Fazla kiralar İşyerlerinde bu konu konuşulmuyordu. Mesela konutlar için yüzde 25 deniyordu o zamanlar. Keşke bu işyerleri olsa. Bir dilim de belirlenmiş olsa. Devlet bazı kurumlar için enflasyon oranını enflasyon oranına göre artırıyor Bazı kurumlarda yüzde 300-400 ile esnafın karşısına çıkıyor. Şimdi bunun bir ölçüsü yok. Bu konuda yerleşik bir durum yok. Esnaf iki yıl önce 6 bin lira kira ödüyor, bir yıl sonra 24 bin lira kira veriyor. bu sene 60 bin lira ödüyorum. Şimdi 60 bin liralık bir geliri yok, dolayısıyla bunu giyme şansı da sıfır. Buradan hiçbir yere taşınamaz. Kaçınılmaz olarak burada hayatına devam etti. Buraya yatırım yaptı. Burada para harcadı. Çalışanınızın veya müşterinizin başka bir ilçeye veya AVM’ye gitmesi mümkün değildir. O halde bizim buradaki esnafa desteğimiz devletin buradaki esnafına verdiği destekle doğru orantılıdır. Eğer biz varsak, şehirler öncelikle canlıdır. Burada aile yapısını, burada kent ekonomisini canlı tutuyoruz. “Burası turizm açısından o kadar değerli ve geleceği olan bir bölge ki, bunun çok farklı bir masada tartışılması, İzmir’i yönetenlerin turizme ağırlık verip İzmir’in bu konularını gündeme getirip önünü açması gerekiyor.” bir şekilde.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu