Sağlık

Elektronik cihazlar uykusuzluğa neden olabilir

Pek çok kişinin yaşayabileceği bir durum olan uykusuzluk bazı kişilerde birkaç gün devam ederken, yaşamının her alanını etkileyebilmektedir. Önemli bir formda devam eden uykusuzluğun tedavi gerektirdiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Nöroloji Uzmanı Prof. Ayrıca elektronik cihazların artan kullanımı da uykusuzluğa neden olabilir.

Bir bebeğin günde 17 saate kadar uykuya ihtiyacı olabilirken, yetişkinlerin günde sadece 7-8 saat uyuyabileceğini vurgulayan Anadolu Sağlık Merkezi Nöroloji Uzmanı Prof. 2 yıl, 13-18 yaş için 8-10 saat, 18-64 yaş için 7-9 saat, 65 yaş ve üstü için 7-8 saat.”

Nihal Işık, düzenli uykunun kişinin gün içinde daha enerjik olmasına yardımcı olduğunu hatırlatarak, “Düzenli uyku bağışıklık fonksiyonunu artırır, metabolizmanın düzgün çalışmasını sağlar, hafızayı geliştirir, enerjik hissettirir ve ruh sağlığını destekler.”

Uykusuzluk herkes için farklıdır.

Uykusuzluk sorununun her insanda farklı şekillerde görülebileceğini hatırlatan Prof. Uykusuzluk, uykuya dalmada güçlük, kısa süreli şekerlemeler, gece sık sık uyanma, uykudan uyanma, dinlenmiş olarak uyanamama, yorgunluk ve odaklanma güçlüğü olarak görülebilir.

Uykusuzluk bağışıklığı düşürür

Nihal Işık, Uykusuzlukla ilgili en yaygın şikayetin her zaman yorgunluk hissi olduğunu ifade ederek, “Bunun etkisi, normal günlük işleyiş için yeterince konsantre olamama ve odaklanamama sorunlarına da katkı sağlıyor. Duygudurum bozuklukları geliştirme riski genellikle uykusuzluk dönemlerinde artar. Uykusuzluk ayrıca inme, astım, zayıflamış bağışıklık, iltihaplanma, obezite, diyabet, yüksek tansiyon ve depresyona neden olabilir.

Çalışma kuralları uykusuzluğa yol açar

Çalışma kuralları, gerginlik, çeşitli hastalıklar gibi birçok faktörün kişinin uykusuzluğa neden olabileceğinin altını çizen Prof. Bu günlük, uykuya dalmaya çalıştıkları zamanı, uyku sürelerini ve gün içinde yaşadıkları sorunları içerir. Aynı zamanda bazı kişilerde uyku laboratuvarlarında tanısal değerlendirmeler yapılabiliyor” dedi.

Uykusuzluğun tedavisi için hekim tarafından reçete edilebilecek ilaçlar olduğunun altını çizen Başkan, yaşam tarzı değişikliklerinin de öneriler arasında yer aldığını söyledi. Nihal Işık, “İlaçlar kısa vadede etkili sonuçlar veriyor ancak uykusuzluk çeken her insan için uygun bir tedavi olarak görülmüyor. Bazı durumlarda kişilere terapi gibi psikolojik destek sağlamak da gerekebilir.

Yatak odasında elektronik eşyalar kullanılmamalıdır.

Nihal Işık, “Özellikle haftanın her günü mümkün olduğu kadar aynı saatlerde uyuyup uyanmaya çalışmak bir düzen kurmaya yardımcı olur. Ayrıca kişiyi sakinleştirecek aktiviteler ve meditasyon da uykuya dalmayı kolaylaştırabilir. Uyumadan önce yiyecek alımını durdurmak ve saatler önce kafein alımını durdurmak da uykusuzluğun önlenmesine yardımcı olabilir. Gün içinde antrenman yapmak ve yatak odasında elektronik alet kullanmamak da sağlıklı bir uyku için oldukça önemlidir.

Uykusuzluğu tetikleyen 5 faktör

  • Stres: Stres, kalitesiz uykuya neden olan bir tepkiye neden olabilir. Vücudun gerginliğe fiziksel ve zihinsel tepkisi, çok fazla uyarılmaya katkıda bulunur ve uykusuzluğa neden olabilir.
  • Uyku Sistemi: Sirkadiyen ritim olarak bilinen vücudun iç saati, gündüz ve gecenin günlük modelini ifade eder. Bu ritim bozulduğunda kişide uykusuzluk ortaya çıkabilmektedir. Vardiyalı çalışma, bir kişinin gece boyunca çalışmasını ve gündüz uyumasını gerektirebilir ve uyku bozukluğu sorunları beraberinde getirir.
  • Akıl sağlığı: Anksiyete, depresyon ve bipolar bozukluk gibi ruh sağlığı sorunları genellikle önemli uyku sorunlarına yol açar. Ancak uykusuzluğun ruh hali ve kaygı bozukluklarını aynı anda alevlendirebileceği de göz ardı edilemez.
  • İlaç Kullanımı: Uykusuzluk birçok ilacın yan etkisi olabilir. Özellikle tansiyon, astım ilaçları ve antidepresanlar buna neden olabilecek ilaçlar arasında yer alıyor.
  • Yaş:İlerleyen yaş, çeşitli sağlık sorunlarında artış ve ilaç kullanımı uykusuzluğun nedeni olabilir.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu